Assistenten

Assistenten

Tijdens mijn Yin & Yang cursus word ik geassisteerd door  Gerwin en Michel die zich hieronder aan jullie voorstellen.


Gerwin Verschuur

Ik dans al jaren met veel plezier. Na vijf jaar Afrikaans dansen, heb ik de Vijf Ritmes ontdekt, wat ik nu ook al weer twaalf jaar wekelijks doe. Voor de zomervakantie van 2016 heb ik voor het eerst met Jordis Jakubczick kennis gemaakt met Somatic Dance, en dat beviel mij zo goed dat ik na de zomer ben ingestapt in de cursus ‘ De dans van Yin en Yang'. Deze cursus, die bestaat uit een combinatie van dansen, lichaamswerk en massage, vind ik inspirerend en verdiepend.


Vanaf januari 2017 assisteer ik Jordis daarin met een andere groep, dan waarin ik zelf de les ervaar. Dit vraagt van mij om andere dansers uit te nodigen, uit te dagen en te bekrachtigen, om dieper en dieper in hun eigen lijf te komen en zich over te geven aan wat het lichaam te vertellen heeft. Ik vind dat heerlijk om zelf te doen, en ook heerlijk om bij anderen te zien gebeuren. Jordis heeft in de lessen de leiding. Zij bereidt de lessen voor en legt de meeste oefeningen uit. Zij vraagt mij soms om oefeningen met haar voor te doen. Verder ben ik aanwezig om dansers te coachen in de uitvoering van een oefening. Samen kunnen we een goede veilige sfeer neerzetten, waarin er ruimte is voor nieuwe ontdekkingen, nieuwe bewegingen en voor wat het lijf zelf tot uitdrukking wil brengen.  Jordis is daarin een vakvrouw, en voor mij als assistent een fijne vrouw om mee te werken. Misschien is Somatic Dance ook iets voor jou?.

Michel Sadon 

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met de vrije dans. Wat een bijzondere reis is dat tot nu toe geweest. Een reis waarbij ik de danser in mezelf heb ontdekt. Niet een danser die keurig op de ritme danst of de juiste pasjes doet maar een danser die zijn innerlijke beweging volgt en daarmee danst. En wat een plezier en vrijheid geeft dat. Elke keer dansen met wat er is, is bijzonder om te ervaren. Soms kan de dans klein en ingetogen zijn maar een andere keer weer groots en uitbundig.

En deze reis is nooit klaar. Als ik weer wat nieuws in mezelf ontdek ontstaan daar ook weer nieuwe bewegingen bij. En dat gebeurt ook in de dansles van Jordis. Elke keer worden we uitgenodigd om nog dieper in onszelf te ontdekken wat er gedanst mag worden. In mijn rol als assistent vind ik het fijn om samen met Jordis een veilige bedding te creëren voor dit proces. Door samen voor te doen aan de groep wat de bedoeling is maar ook getuige te zijn van de zoektocht die bij iedereen plaatsvindt.

En misschien kan ik iemand een stapje verder helpen met een aanwijzing of een beweging waardoor het dansen nog meer verdieping krijgt. Voor mij is het assisteren bij het dansen samen op weg zijn naar een mooie dansontmoeting.


Monique van Laerhoven

Dansen is voor mij de beste weg om in contact te komen met mezelf. Me laten leiden door mijn lichaam geeft rust in mijn hoofd en helderheid in mijn hart. Ruim vijftien jaar geleden begon ik met de Vijf Ritmes en nog steeds vind ik daar mijn wekelijkse dansmeditatie. Daarnaast volgde ik vele workshops en retraites in verschillende conscious dance vormen. Zo ontdekte ik in 2018 Jordis en haar Somatic Dance. Ik heb een paar seizoenen de cursus ‘De dans van Yin en Yang’ meegedaan en ik nam een paar keer deel aan de retraite. De combinatie van aanraking, massage en dans geeft een verdieping in lichaamsbewustzijn. In een dansontmoeting met een ander ontmoet je ook jezelf; zo is dansen in contact een mooie weerspiegeling van je binnenwereld. En ook een ontdekkingsreis naar de juiste balans tussen vrije expressie van jezelf en helemaal opgaan in de verbinding met een ander.

Ik verheug me erop Jordis te gaan assisteren in de zomerretraite 2023. Ik draag graag bij aan het creëren van een veilige bedding en neem mijn ruime ervaring in het begeleiden van mensen mee. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten in de dans!

Mijn dank ook aan Erwin Lindeijer, die mij de eerste drie jaar heeft geassisteerd. Met zijn creatieve inbreng, kennis en dans en lichaamswerkervaring hebben wij destijds in co-creatie het kernstuk van de lessen vorm gegeven. 


Evenals dank aan Huub Pennok voor zijn inbreng, die mij in het voorjaar van 2018 assisteerde in de woensdaggroep.