Yin & Yang cursus inhoudelijk

'De Dans van Yin & Yang' - de cursusinhouden 
Lees hier meer over de inhoud van de cursussen in het voor en najaarsseizoen van 2024

Waar gaat de Dans van Yin & Yang over? 

Ook in het volgende lesblok draaien de Somatic Dance cursusavonden weer om het universele thema van Yin & Yang als complementaire, zich versterkende krachten. In eerste instantie in ons zelf en dan in de polariteit en het spel met de ander. Onze reis gaat door het dal van verstilling en verdieping (yin) in onze innerlijke lichamelijke waarneming en piekt op speelse wijze in uitbundige expressie (yang).

 

In de Yin kwaliteit ervaren wij vaak ontvankelijkheid, vloeibaarheid, maar ook stilte en expansie: de kracht van zijn. De Yang kwaliteit geeft richting en focus, leidt ons naar vastberadenheid: de kracht van doen. Bij het spel van Yin & Yang gaat het om de integratie van het vrouwelijke en het mannelijke in ons als elkaar versterkende krachten. Zo in contact met jezelf kun je op afgestemde wijze in contact gaan met de ander, met aanwezigheid, spontaniteit en subtiliteit in de verbinding.

  

Wat we gaan doen

De elementen in de Somatic Dance zijn aanraking, bewegingsexploratie en dansimprovisatie, alleen, met een partner en in de groep. Ook word je tijdens de dans individueel somatisch begeleid door mij.

 

Voor wie

De cursussen zijn voor dansers met ervaring in vrije dans en in het dragen van hun eigen proces en die dat ook fijn vinden. Ook voor dansers die ervaring hebben met andere vrije dansvormen zoals Biodanza, Vijf Ritmes, Movement Medicine of Ecstatic Dance kan de Somatic Dance verdieping geven. Het helpt je om je lichaam meer bewust te ervaren waardoor je danservaring verdiept. Die ervaring neem je dan weer mee naar de andere dansevents. De vaardigheden in aanraking die je aangereikt krijgt, helpen je om je lichaam nog bewuster te ervaren en je middelen tot expressie te verruimen. 

'De Dans van Yin & Yang' - Groep 2


Deze cursus is voor de ervaren danser die zijn lichaamsbewustzijn wil verdiepen en zijn expressie mogelijkheden uit wil breiden. Je leert het lichaams gerichte somatische proces je eigen te maken. en er bekwaam in te worden. 


Verder gaan wij in deze cursus gaan de verschillende lichaamssystemen (Botten, spieren, organen etc.) onderzoeken door middel van lichaamswerk. Hierbij ligt de focus op het ervaren van de mannelijke en vrouwelijk aspecten in ons. Door de aandacht die je hierdoor aan je lichaam geeft kom je tot je unieke zelf. Vanuit deze plek bewegen en dansen geeft een heerlijke vrijheid in de dans. 


Deze ontdekkingstocht gaat langs de verschillende landschappen van je lichaam: 

 1. De gestructureerde dans van de botten
  De (yang)kwaliteit van de botten geven ons richting en focus. Je ervaart helderheid en overzicht.

 2. De vloeibare dans van de lichaamsvloeistoffen 
  De (yin) kwaliteit van de lichaamsvloeistoffen brengen ons verzachting, omhulling en verbinding. Je komt in de stroom van creativiteit.

 3. De dynamische dans van de spieren
  De (yang) kwaliteit van de spieren geeft je de kracht om ruimte in te nemen.

 4. De ritmische dans van de organen
  Elk orgaan heeft zijn eigen ritmische beweging. De organen laten ons de zijnskwaliteit (yin) ervaren.

 5. De speelse dans van het zenuwstelsel
  Met de kwaliteit van het zenuwstelsel kunnen we ons ontladen en
  opladen. Dit schept balans in ons systeem. (yin & yang integratie)


 6. De waarnemende dans van de zintuigen
  De zintuigen brengen onze aandacht naar binnen. Dat verfijnt ons onderscheidingsvermogen. (yin en yang integratie)
 7. De subtiele dans van het energetische lichaam
  De kwaliteit van het energetische lichaam geeft ons een gevoel van verbinding en eenheid. (yin & yang synthese)


Klik hier voor alle praktische informatie

'De Dans van Yin & Yang' - Groep 1


'Dans van Yin & Yang' Groep 1  is voor dansers die al een aantal jaren mee dansen bij de Somatic Dance en bekwaam zijn met het somatische proces. Ook zijn zij ervaren in d eaanrakingstechnieken de verschillende lichaamssystemen en hun expressie in de dans. Omdat we in deze groep het bewustzijn van de yin & yang krachten al langer aan het onderzoeken en ontwikkelen zijn, ligt in deze cursus de nadruk meer op de verfijning en verdieping hiervan. De inspiratie gaat ernaar uit dit bewustzijn in je dagelijkse leven te integreren en toe te passen. 


Klik hier voor alle praktische informatie

Ben je nieuw en geïnteresseerd?

Neem dan graag eerst contact met me op via jordis@somatic-healing.nl of 06-45468405, zodat we een telefonisch kennismakingsgesprek kunnen afspreken. Samen kijken wij of deze reeks lessen Somatic Dance aansluit bij jouw behoeftes en of jouw level van dans-ervaring aansluit bij de groep. 


Belangstelling

Wil je op de hoogte blijven van het actuele aanbod, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en geef aan waarnaar je interesse uitgaat. 


Klik hier voor het formulier