Somatic Dance Dagen

Dansdagen bij Jordis:

"Ik vond het een hele fijne dag. Kan voelen hoe openend het is. Mijn lichaam stroomt weer en ik voel een dieper vertrouwen en present zijn.

Wat ik erg fijn vind is de combinatie van de levendigheid van de dans en het aangaan van diepere processen. Bijzonder hoe in 1 dag de verbinding met elkaar ontstaat,  waarin Jordis een veilige en toch speelse sfeer creert. Dtt geeft vertrouwen om te ont-dekken, te laten ontvouwen wat in de wijsheid van mijn lichaam besloten ligt. Echt een cadeau aan mezelf! "              Tilleke 

'Somatic Dance' Dagen 2023

Dit is de eerste reeks van 4 Somatic Dance Dagen die in het voorjaar van 2024 hun vervolg zullen krijgen. De dagen bouwen op elkaar op maar kunnen ook individueel gevolgd worden.


Vertrouwen en overgave en de vaardigheid om mee te bewegen, zonder zich zelf kwijt te raken is de focus van deze reeks dansdagen. Voor een ieder is dit een individueel pad. In partnerwerk kunnen we elkaar helpen spiegelen en in de groep kunnen we elkaar ondersteunen. De wijsheid van ons lichaam wijst ons de weg. Bewustzijn voor ons lichaam te ontwikkelen is hierbij de sleutel.


In bijzonder de 9 stadia van onze vloeistoffen systemen zoals het bloed, de lymfe enzv. kunnen ons letterlijk in de flow brengen en als het nodig is onze grenzen laten stellen, zodat we leren vanuit onze individualiteit met het leven mee te stromen ipv. er tegenaan te vechten.


Tijdens deze 'Somatic Dance' Dagen hebben wij de kans om in dit thema te verdiepen door middel van  lichaamswerk dat ons in een authentieke dans leidt. Het thema 'Dansen vanuit innerlijke flow ' en het verkennen van de 9 stadia van vloeibaarheid in ons lichaam vormt de rode draad voor deze reeks dansdagen. Lees hieronder meer over de inhoud.


Ben je nog niet zo bekend met de Somatic Dance van Jördis? Deze reeks dansdagen zijn uitermate geschikt om ervaring op te doen in deze dansmethode. Maar ook ben je al bekend, bieden deze dansdagen de mogelijkheid om je expressie te verruimen en jezelf met somatische vaardigheden te verrijken.


Wanneer: Zaterdag 16 sept., 14 okt., 4 nov. en 16 dec. 2023

 13 jan., 10 feb. 9 mrt., 13 apr.,  11 mei, 8 jun. 2024


Tijd: 10:00 uur tot 17:00
Waar: M.P. Lindostraat 4, 3532 XE Utrecht
" De eerste Somatic dans dag was voor mij een kans om het werk van Jordis te leren kennen. Er was een mooie opbouw en veel ruimte voor verdieping van het thema. De groeps- en individuele begeleiding was heel goed. De dag heb ik als waardevol en inspirerend ervaren. Na de eerste dansdag heb ik besloten alle dagen te gaan volgen. "     Yvette

Met de 'Somatic Dance' in de flow van je dans en je dagelijkse Leven


Als wij naar muziek luisteren, swingt ons lichaam mee. Onze cellen herkennen de trilling van de instrumenten en het ritme van de muziek. Hoe komt dat? Onze lichamen bestaan uit gemiddeld 70% vloeistof. Het stroomt als bloed door onze aderen en zelfs die stromen als vloeiend bindweefsel rond onze cellen, zoals de riviermond in de rivierdelta. Het is een landschap zoals in de natuur met zijn heel eigen ritmes, dat is ons lichaam; voortdurend in beweging.


In deze reeks dansdagen gaan wij  de 9 stadia van 'flow' en van 'zijn' in contact met ons Lichaams vloei-systeem verkennen. Deze 70% water veranderen van consistentie, temperatuur en kleur na mate de functie verandert. De 9 stadia zijn:  ons Bloed - arterieel, veneus en capillaire, de lymfe, Cranio-sacraal, synovial, cellulair en intercelulair. Maar ook onze bindweefsel zijn vloeibaar en verbinden alle cellen met elkaar.  Via aanraking, dansexploratie en dans improvisatie gaan wij van ieder stadia onze interne ritmes verkennen, zijn bewegingsskwaliteit en unieke zijns kwaliteit. Een volgende stap in het herrinneren van wie wij in essentie zijn. 


Wanneer jij je in de dans met je interne stroom verbindt, dan geeft dat een gevoel van verzachting en diepe verbinding met jezelf en het leven. Je kunt ook rusten in herhalende ritmes van waaruit een oorspronkelijke expressie ontstaat. Van hier uit in contact komen met elkaar leidt tot een pure, niet gefabriceerde en creatieve dans. Een dans waar niets meer te bedenken valt, alleen maar voelen, zijn en bewegen. Aspecten en kwaliteiten die het contact met jezelf versterken en je dans zullen verrijken. Vanuit jezelf in stilte naar vloeiend in verbinding en naar uitbundig en heerlijk los


Het vertrekpunt in de Somatic Dance is een stevige autonomie als basis voor diepe verbindingen vol overgave, met alle ruimte en tijd voor vrije creativiteit. Tijdens de sessies werken we met oefeningen vanuit de Somatic Dance Approach: lichaamswerk met ervaarbare anatomie leidend in dansexpressie en vrije improvisatie. Je danst alleen, met een partner of met de groep.


Voor wie: 
Het idee van de Dansdagen is ontstaan door de vele dansers die graag bij de cursus mee wilden doen, maar niet op maandag kunnen. En ook de herhaalde vraag naar een training voor de Somatic Dance zoals ik die ontwikkeld heb, was voor mij de inspiratie deze dagen vorm te geven. 

Ik ben begonnen om een module 'Trainers en teacherste ontwikkelen. 

Terwijl de training in wording is wil ik tijdens de Somatic Dance Dagen stapsgewijs hiernaar toe bewegen. Deelname aan de dansdagen geeft je een blik in de keuken van de Somatic Dance Approach. Dansplezier en aanraking die in een verdiepende authentieke dans leidt, blijven centraal staan. 

De 'Somatic Dance' Dagen zijn dan ook uitermate geschikt voor 'Vrije Dans- , Tango-, Tantra-, Tantric dance, Contact Dance en Yoga-leraren die naar een bedding voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling verlangen; en die hun vaardigheden met de somatische kennis willen verrijken.

Maar ook dansers met ervaring in de Five Ritmes, Open Floor, Biodanza, Movement Medicine, Contact Dance en Ecstatic Dance zijn van harte welkom. De vaardigheden in aanraking en 'embodiment' die je aangereikt krijgt, helpen je om je lichaam nog bewuster te ervaren en zijn een middel naar het verder verruimen van je expressie. De nieuwe mogelijkheden voor jouw dansexpressie neem je dan weer mee in de andere dans-events.


Het thema voor de Dansdagen is het 'Dansen vanuit innerlijke flow' waarin wij de 9 stadia van vloeibaarheid in ons lichaam gaan verkennen zoals hierboven beschreven. In bijzonder onze vloeistoffen systemen zoals het bloed, de lymfe, enzv. kunnen ons letterlijk in de flow brengen en als het nodig is ons onze grenzen laten stellen. Zo leren wij bewust te kiezen om met het leven mee te stromen ipv. er tegenaan te vechten. 


De Dans Dagen zijn voor 20 tot 36 dansers


Wat kun je verwachten

  • Een prachtige studio op 10 min loopafstand vanaf Utrecht Centraal
  • 2 Somati-Dance-sessies met lichaamswerk van 3 uur
  • Bewegingsexploratie
  • Dansimrovisatie
  • Sharings in de groep en met een partner
  • Gedeelde potluck lunch


De praktische informatie

Docent : Jördis Jakubczick

Assistent: Michel Sadon 

Data: eerste dansdag 16 september 2023 

           tweede dansdag 14 oktober 2023

           derde dansdag 4 november 2023

           vierde dansdag 16 december 2023

           vijfde dansdag 13 januari 2024

           zesde dansdag 10 februari 2024

           zevende dansdag 9 maart 2024

           achtste dansdag 13 april 2024

           negende dansdag 11 mei 2024

           tiende dansdag 8 juni 2024
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: M.P.Lindostraat 4, 3532 XE, Utrecht, bij de ITCCA 


Kosten per dag: 96,- euro incl. btw per dag

Passe-partout voor de reeks van 4 dagen:  357,- euro incl. btw 

Passe-partout voor de reeks van 6 dagen: 536,- euro incl. btw

Ambassadeur korting: Als je een danser aandraagt die zich inschrijft ontvang je 7,50 euro korting op jouw inschrijfgeld. 

Vanwege het groepsproces is uitsluitend deelname aan de hele dansdag mogelijk.


Bij annulering:

Wij adviseren je een reisverzekering af te sluiten.

Jouw aanmelding is bindend en betekent dat je je committeert aan deelname aan de Somatic Dance Dag en de betaling ervan. Er is geen restitutie mogelijk, ook niet bij ziekte of andere overmacht. Wel bieden we je in dergelijke gevallen de mogelijkheid jouw deelnameplek, minimaal drie dagen vóór aanvang door iemand anders over te laten nemen. Dit gebeurt in wederzijds overleg. Hieraan zijn €15 administratiekosten gekoppeld. Bij uitval, onduidelijkheid of onzekerheid van deelname voelen wij ons vrij de plek door iemand anders in te laten nemen. De Dans Dag vind plaats bij minimaal 20 deelnemers. Mocht de Dans Dag niet door gaan, krijg je je betaling terug.


Informatie : 020-4889780/ 0645468405

                       jordis@somatic-healing.nl


Ben je nieuw en nieuwsgierig, neem dan graag contact op met mij, zodat wij kunnen kijken of deze Somatic Dance Dagen aansluiten bij jouw behoeftes en of jouw level van danservaring aansluit bij de groep. Wees welkom!


"Mooie en bijzondere ervaring om in beweging en aanraking contact te maken met mijn eigen innerlijke stroom en dat te beleven tot in mijn cellen.
De begeleiding van Jordis heb ik opnieuw als liefdevol, veilig, deskundig en inspirerend ervaren."

Veel liefs! "    Nina